menu

Journal

2024

04 maart 2024

Ontmoet de deelnemers van de 12de editie van Amsterdam Art week!

Stap binnen in de levendige wereld van hedendaagse kunst tijdens Amsterdam Art Week! Van 29 mei tot en met 2 juni 2023 biedt de stad een unieke gelegenheid om de diversiteit en innovatie van de Amsterdamse kunstscene te ontdekken. Samenwerkingen tussen vooraanstaande instellingen transformeren Amsterdam in een bruisende ontmoetingsplaats voor kunstliefhebbers, verzamelaars, en zowel opkomende als gevestigde kunstenaars.

2023

10 oktober 2023

EVOCATIVE DISRUPTIONS – Solotentoonstelling van Margret Wibmer in Capital C

Margret Wibmer, een in Amsterdam gevestigde internationale kunstenaar met Oostenrijkse roots, werkt in verschillende media zoals fotografie, performance kunst, sculptuur en video. Ze verkent relaties tussen lichamen, objecten en ruimtes en gebruikt ambiguïteit en het principe van toeval als methode om processen, normen en waarden te deconstrueren die diep verankerd zijn in onze samenleving. Vooral in haar performances waarin het publiek als acteurs wordt betrokken. 

25 augustus 2023

Opening Galerie Seizoen – Rondleidingen

De start van het culturele seizoen staat weer voor de deur! Op 8 & 9 september bruist de stad weer van hedendaagse kunst tijdens de Opening van het Galerie Seizoen. We kunnen niet wachten om de nieuwe tentoonstellingen te zien. Op vrijdag 8 & zaterdag 9 september organiseren Amsterdam Art en Gallery Viewer verschillende rondleidingen. Voor ervaren kunstliefhebbers en nieuwkomers, voor alle leeftijden en voor het hele gezin, per fiets en lopend.

10 mei 2023

Amsterdam Art Week Ambassadeurs: Anna Kuznetsova

Amsterdam Art Week trekt kunstverzamelaars van over de hele wereld aan om de meer dan 50 deelnemende galerijen, projectruimtes, ateliers en musea te verkennen. Met zo'n divers aanbod is er geen twijfel dat je een kunstwerk zult vinden dat je aanspreekt en misschien zelfs een deel van je collectie zal worden. Daarom zijn we verheugd om Anna Kuznetsova als onze derde ambassadeur te hebben, die een waardevol perspectief biedt op de hedendaagse kunstscene in Amsterdam vanuit het oogpunt van een kunstverzamelaar.

24 april 2023

Aankondiging publieksprogramma Amsterdam Art Week

Na maanden van voorbereidingen achter de schermen is het programma van Amsterdam Art Week 2023 nu live! Van 31 mei t/m 4 juni verandert Amsterdam Art Week de hoofdstad in een internationale ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers, verzamelaars, kunstprofessionals en kunstenaars. Bezoekers worden uitgenodigd om de meest fascinerende kunst(enaars) te ontdekken op meer dan 50 locaties in de stad: van gerenommeerde galeries, residencies en musea tot nieuwe instellingen en experimentele projectruimtes.

12 januari 2023

Deelnemers 11e editie Amsterdam Art Week bekend

Amsterdam Art Week is hét moment om te ontdekken wat Amsterdam te bieden heeft op het gebied van hedendaagse kunst. Het evenement is een samenwerking tussen de belangrijkste instellingen in de Amsterdamse hedendaagse kunstwereld. Tijdens Amsterdam Art Week verandert de hoofdstad in een internationale ontmoetingsplaats voor kunstliefhebbers, verzamelaars, kunstprofessionals en veelbelovende en gerenommeerde kunstenaars. Vijf dagen lang maken kunstprofessionals en kunstliefhebbers kennis met de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst bij de circa 50 deelnemende galeries, project spaces, musea en residencies. De participanten brengen tijdens Amsterdam Art Week een gevarieerd programma van tentoonstellingen, openingen, performances, screenings, lezingen en artists talks. De 11e editie van Amsterdam Art Week vindt plaats van 31 mei tot en met 4 juni 2023.  

11 januari 2023

Op galerie tour door Amsterdam Zuid

De stad Amsterdam is een ware hotspot voor hedendaagse kunst. Het grote aantal tentoonstellingen in de stad kan overweldigend zijn. Het team van Amsterdam Art is er om je te helpen. We hebben een galerie tour samengesteld door Amsterdam-Zuid. De tour laat je verschillende delen van de diverse en levendige zuidkant van Amsterdam zien, van de Pijp tot het Museumkwartier, deze route is de perfecte manier om dit deel van de stad beter te leren kennen. Tijdens deze wandel- of fietstocht door de stad bezoek je vier galeries met elk hun eigen specialiteit. Deze tentoonstellingen zijn de komende weken te zien, grijp je kans en duik in de Amsterdamse galeriescene. 

2022

17 november 2022

Vertrek directeur Nina Folkersma

Amsterdam Art maakt het aanstaande vertrek van directeur Nina Folkersma bekend. De afgelopen periode hebben het bestuur, de directeur, het team en diverse stakeholders naar aanleiding van de evaluatie van de laatste editie intensief gesproken over de toekomst van Amsterdam Art. Nina heeft geconcludeerd dat zij voor de volgende fase in de nieuwe koers van Amsterdam Art niet langer de aangewezen persoon is om leiding te geven aan de organisatie en een vervolg niet past binnen haar persoonlijke ambities. Zij heeft op grond daarvan besloten met ingang van januari 2023 haar contract bij Amsterdam Art niet te verlengen.

03 november 2022

Amsterdam Art X PAN Amsterdam

Amsterdam Art X PAN AmsterdamVan 20-27 november vindt in RAI Amsterdam de 35e editie plaats van PAN Amsterdam, de beurs in kunst, antiek en design. Tijdens de beurs biedt PAN Podium de bezoekers een programma vol inspirerende talks en interactieve presentaties. De programmering staat per dag in het teken van een ander thema. Alle beursbezoekers zijn hierbij welkom. Net als vorig jaar, draagt Amsterdam Art weer bij aan Podium met twee talks: Beyond the Trend: Engaging Contemporary Art from Africa and Women in Tech.

27 juli 2022

Opening Galerieseizoen – 2 en 3 september ’22

Op 2 en 3 september hosten GalleryViewer en Amsterdam Art de start van het galerieseizoen. De Amsterdamse galeries openen tijdens dit feestelijke weekend hun deuren voor publiek met de eerste tentoonstelling van het seizoen. Dit is dé kans om veel nieuwe hedendaagse kunst te ontdekken en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het kunstveld. GalleryViewer ontwikkelt voor de opening van het galerieseizoen een gratis plattegrond met daarop alle deelnemende Amsterdamse galeries. Deze is op 3 september verkrijgbaar op de GalleryViewer Hotspot op Keizersgracht 241 in Amsterdam.

29 juni 2022

9 galeries en musea met een zomerse binnentuin

Mooi weer? Bezoek de tuinen en terrassen van AmsterdamWist je dat veel van onze deelnemers beschikken over een locatie met de mooie tuin? Midden in drukke stad, verscholen achter imposante gevels, tref je vaak een groene oase aan. Hier kun je de rust opzoeken en de stilte omarmen of de verkoeling opzoeken in de schaduw. Wij hebben 9 tips voor je op een rijtje gezet van galeries en musea met een zomerse binnentuin of een terras die je niet mag missen.

16 juni 2022

In gesprek met The Ravestijn Gallery

In september van dit jaar viert The Ravestijn Gallery haar 10-jarig bestaan. De galerie werd in 2012 in Amsterdam opgericht door Jasper Bode en Narda van 't Veer met een focus op onderzoekende en provocerende benaderingen van de hedendaagse fotografie. Dit jaar werd de galerie ook deelnemer van Amsterdam Art en deed mee aan de tiende editie van Amsterdam Art Week. Genoeg redenen om met Narda van 't Veer in gesprek te gaan zitten en terug te blikken op het 10-jarig bestaan van de galerie, het begin van haar carrière, de Amsterdamse hedendaagse kunstscene en de toekomst van fotografie als kunstvorm.

09 juni 2022

Art City Amsterdam: in gesprek met Emily Pethick

In maart dit jaar startte Amsterdam Art een samenwerking met het podcastkanaal Art City Amsterdam. Dit is een podcast over de Amsterdamse kunstwereld, gehost door Rubiah Balsem (oprichter Studio Balsem) en Nina Folkersma (directeur Amsterdam Art). Nina nam het stokje als co-host over van haar voorganger, Joost Bosland (galerie Stevenson, Amsterdam). In elke aflevering interviewt het duo een of twee gasten die een prominente positie innemen in de Amsterdamse kunstwereld. De eerste aflevering van het tweede seizoen is nu beschikbaar.

20 mei 2022

Deel je mening: doe mee met het publieksonderzoek

Was jij een bezoeker van Amsterdam Art Week en heb je een of meerdere locaties / programmaonderdelen bezocht? Dan horen wij graag hoe jij het event ervaren hebt. Doe mee met het bezoekersonderzoek van Amsterdam Art Week en maak kans op een van de vijf Amsterdam Art Week totebags met inhoud. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts 5 minuten. Wij gebruiken de resultaten om te evalueren en de volgende editie van Amsterdam Art Week te verbeteren.

10 mei 2022

Tentoonstelling It’s your birthday op schermen in de hele stad

Van 11 – 15 mei viert Amsterdam Art Week haar 10e verjaardag. Speciaal voor deze editie heeft Amsterdam Art de tentoonstelling It’s Your Birthday samengesteld met kunstwerken van deelnemende galeries, project spaces en residencies. De kunstwerken in de tentoonstelling verbeelden verschillende fasen van een feest: van de voorbereidingen en het festijn zelf tot de afterparty en de daaropvolgende kater. De tentoonstelling is van 11 – 15 mei in de stad te zien op digitale schermen van JCDecaux, verspreid over 99 locaties in Amsterdam. Op hetzelfde moment is de tentoonstelling ook fysiek te zien in de Amsterdam Art Gallery in Capital C.

05 mei 2022

Vijf dingen om op te letten als je kunst koopt

Amsterdam Art Week staat voor de deur. Tijdens dit bruisende kunstevent, ben je bij meer dan 35 galeries van harte welkom. Misschien wil je je tijdens Amsterdam Art Week wel oriënteren op de aankoop van een (eerste) kunstwerk. Hoe kom je erachter waar je hart sneller van gaat kloppen? En hoe weet je dat je over tien jaar nog steeds van jouw aankoop zult genieten? Young Collectors Circle stelde voor Amsterdam Art Week vijf tips samen, waar je op kan letten bij het kopen van een kunstwerk.

30 maart 2022

Nieuwe visuele identiteit en website

Op 5 april presenteert Amsterdam Art een nieuwe visuele identiteit, ontwikkeld door ontwerpbureau Loes Claessens. Ook is de geheel nieuwe website amsterdamart.com live gegaan. De nieuwe huisstijl sluit aan bij de missie om de positie van Amsterdam als internationale, hedendaagse beeldende kunststad op lokaal, landelijk en internationaal te versterken. Dit doen wij samen met kunstenaars, galeries, project spaces, beeldende kunstmusea, residencies en culturele organisaties. Op deze manier maken wij hedendaagse kunst toegankelijk voor een brede, internationale doelgroep.

22 maart 2022

Amsterdam Art viert 10e editie Amsterdam Art Week

De tiende editie van Amsterdam Art Week vindt plaats van 11 tot en met 15 mei 2022. Sinds de eerste editie in 2012 zet Amsterdam Art zich in om de positie van Amsterdam als toonaangevend centrum voor internationaal hedendaags kunsttalent te versterken. Dit bereikt zijn hoogtepunt tijdens Amsterdam Art Week. Samen met 30 vooraanstaande galeries en een selectie van musea, residencies en projectruimtes presenteert Amsterdam Art een bruisende week vol openingen, open studio's, kunstenaarsgesprekken, debatten, performances, filmvertoningen en galeriebezoeken. De Rijksakademie van beeldende kunsten is een van de belangrijkste centra voor internationaal, multidisciplinair en kritisch geëngageerd talent in de stad. Als belangrijke partner vanaf het eerste uur zijn de Open Studios van de Rijksakademie ook dit jaar weer een essentieel onderdeel van Amsterdam Art Week 2022.