menu
10 mei 2023

Amsterdam Art Week Ambassadeurs: Jade Olieberg

Dit jaar is de Amsterdam Art Week trots om een ​​line-up van ambassadeurs met diverse achtergronden en perspectieven te presenteren, die unieke inzichten bieden in de bruisende kunstscene van de stad. We zijn enthousiast om onze vierde ambassadeur, Jade Olieberg, voor te stellen, wiens artistieke visie belooft een frisse en creatieve toevoeging aan de kunstweek te brengen.

Jade is een Nederlandse actrice die haar acteerdebuut maakte in 2008 in ‘Hoe overleef ik mezelf’, gebaseerd op de populaire boeken van Francine Oomen. Ze is zeer gepassioneerd over kunst en vindt de kunstscène in Amsterdam echt uniek, omdat jonge creatieven van over de hele wereld hier samenkomen. Tijdens de Amsterdam Art Week is ze het meest enthousiast over het bezoeken van prachtige galeries en het ontmoeten van nieuwe en interessante mensen.

Het is interessant om te weten dat Jade ook schrijven leuk vindt. Sterker nog, ze onthulde dat ze van schrijven van brieven houdt en haar hele leven penpal-vrienden heeft gehad! Een goede vriend van haar gebruikte haar brieven echter eens in een kunstwerk toen ze nog op de kunstacademie zat, en sindsdien is Jade getraumatiseerd en heeft ze nooit meer een brief naar iemand gestuurd.

Desondanks is kunst altijd een groot deel van Jade’s leven geweest. Ze haalt inspiratie voor haar werk uit beeldende kunst en put veel troost uit film, fotografie, boeken, muziek, illustraties, performancekunst, schilderijen en theater. Ze ziet kunst op dezelfde manier als gelovigen religie zien. Kunst inspireert haar niet alleen, maar geeft haar ook moed en energie.

Jade wilde altijd al een kunstverzamelaar worden en toont nu vol trots kunstwerken in haar huis. Ze werd geïnspireerd door een voormalige collega, een operaregisseur, die vanaf de leeftijd van 30 elk jaar een mooi kunstwerk voor zichzelf en zijn vriend kocht. Sterker nog, Jade’s partner is ook een verzamelaar en heeft verschillende foto’s tentoongesteld in hun huis. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het kopen van kunst, raadt ze aan om Foam te bezoeken, vooral voor het kopen van foto’s.

Jade gelooft dat de tijd nemen een cruciaal aspect is van het ervaren van kunst op zijn best. Ze adviseert om niet te haasten, ongeacht of je weinig of veel tijd hebt om te besteden. Toen haar werd gevraagd naar de relatie tussen gastvrijheid en de kunstwereld, bracht ze enkele inzichtelijke punten naar voren: “Voor mij betekent dat toegankelijkheid.” Iedereen moet zich welkom voelen in een galerie, ongeacht hun kennis van kunst of koopkracht. Door informatie over kunst te delen, kunnen we hun ervaring verrijken en een meer inclusieve kunstwereld creëren.

In overeenstemming met het thema gastvrijheid van dit jaar zijn alle bezoekers van harte uitgenodigd bij de deelnemende kunstruimtes tijdens Amsterdam Art Week. Op vrijdag 2 juni, vanaf 16:00 uur, zullen de galerieën hun deuren openen met nieuwe tentoonstellingen en feestelijke drankjes voor iedereen om van te genieten. We moedigen u aan om het advies van Jade op te volgen en de tijd te nemen om de galerieën te verkennen en voel u vrij om eventuele vragen te stellen. Zorg ervoor dat u ons volledige programma bekijkt en uw favoriete tentoonstellingen markeert om tijdens de opening te bezoeken.