menu
Tentoonstellingen — Sculptuur

Théâtre de Tréteaux | Mik Bakker

Datum:
22 mei t/m 5 juli 2025
Deelnemer:
→ andriesse ~ eyck gallery
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Open:
  • donderdag 13:00—18:00
  • vrijdag 13:00—18:00
  • zaterdag 13:00—18:00
Admission
Free admission
Festive Gallery Night Start 22 mei

Tijdens Amsterdam Art Week 2025 presenteert andriesse ~ eyck gallery met trots de tentoonstelling van Mik Bakker Théâtre de Tréteaux. De expositie zal worden geopend tijdens de Festive Gallery Night op 22 mei tussen 17:00 en 21:00.

Het werk van Mik Bakker beweegt zich tussen verschillende disciplines, van sculptuur, tot meubelontwerp en architectuur. Ze beschouwt deze als verbonden en constant in dialoog,  Bakker: “Ik vind het belangrijk om ruimte te nemen om door deze velden heen te dwalen, en het verloop van schoonheid en materiaal in tijd te herkennen. Deze vorm van grenzeloosheid trekt mij erg aan.”

Théâtre de Tréteaux  betekent in het Nederlands ‘Theater van de Zaagbokken’. Bakker raakte voor het eerst gefascineerd door zelfgemaakte zaagbokken in Frankrijk, via haar buurman en timmerman Eric Faisant. Daarnaast verwijst de titel ook naar een eenvoudige, nomadische vorm van theater, die ontstond rond de 16e en 17e eeuw. Het podium werd gecreëerd door simpele planken op zaagbokken te leggen, zonder verder decor of versieringen. Deze voorstellingen draaiden daarmee vooral om het spel van de acteurs, hun dialogen en improvisatie. De terugkeer naar de essentie van een ambacht staat ook centraal in het werk van Bakker, die altijd op zoek is naar ruwe en oorspronkelijke materialen, en onnodige acties of handelingen probeert te vermijden. Zo zoekt ze naar de basisvorm van objecten en ruimtes in haar omgeving. Bakker: “Op dit moment voel ik me verwant met plekken als hout en staal werkplaatsen, kleinschalige, opslagschuren voor materiaal of historische panden, zoals pakhuizen langs de grachten in Amsterdam. Plekken van transformatie en ambacht. Wat mij op deze plekken intrigeert zijn de ruwe materialen die vaak nog moeten worden verwerkt voor een ambacht. In deze materialen zie ik veel potentie en mogelijkheden.”