menu

Centrum Jordaan
Sarah van Sonsbeeck 
Beeldend kunstenaar, alumnus Rijksakademie (2008-2009)

Photo: Iris Duvekot

Mijn favoriete plek in de Jordaan is Annet Gelink Gallery, die mijn werk al meer dan tien jaar vertegenwoordigt. Ik vergeet nooit hoe mijn eerste grote werk daar – een kubieke meter stilte – niet door de deur paste. Annet toonde hem alsnog in de ruimte ernaast.

Een geweldige non-profit kunstplek in de Jordaan is ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose. Ze schuwen complexe thema’s niet en hebben originele tentoonstellingsconcepten, zoals een wandeling met kunstenaar Robin Waart vorig jaar langs billboards met teksten over de liefde in samenwerking met nog zo’n geweldige kunstruimte: Rongwrong.

Een onderbelichte Amsterdamse kunstenaar die je moet kennen is Willem Arondéus (1894-1943). Hij was openlijk homo en werd in wat nu De Balie is gevangen en ter dood veroordeeld voor zijn verzetswerk. Als laatste maaltijd vroeg hij een Hollandse schuimtaart, die hij samen met zijn vrienden opat. Als tijdelijk monument voor hem maakte ik samen met de Balie en met Patisserie Holtkamp een driehoekig roze schuimtaartje dat je de hele maand mei bij De Balie kunt bestellen.

Centrum
Sophie Kugel
Patron of art (@sophie.kugel)

Photo: Rob van Nunen

Naast vele musea met hun wisselende tentoonstellingen is er in Amsterdam ook een divers aanbod van kunstgaleries te vinden. Deze galeries wisselen om de paar weken van tentoonstelling. Dit zorgt voor een continue stroom aan vernieuwing. 

Er is niet één galerie in Amsterdam die ik het meest interessant vind. De charme zit hem juist in de combinatie van al die verschillende galeries die zich dicht bij elkaar in de binnenstad bevinden. Zo kun je makkelijk van de ene galerie naar de andere flaneren. Er is altijd wel een expositie of een kunstenaar te vinden die je aanspreekt. Op deze manier maak je als bezoeker kennis met ‘onontdekte’ nationale en internationale kunstparels. Het is een van mijn favoriete activiteiten.

Tijdens Amsterdam Art Week kijk ik erg uit naar de solotentoonstelling van Britte Koolen, die te zien is in de tuin van galerie Bart. Deze jonge kunstenaar laat zich inspireren door de woorden van John Maeda: “When there is less, we appreciate everything much more”. Haar minimalistische sculpturen zijn gebaseerd op ons universele verlangen om orde te scheppen in chaos en bevinden zich op de grens van beeldhouwkunst en architectuur. 

Noord
Brian Elstak
Your friendly neighbourhood visual artist 

Photo: Mounir Raji

Mijn relatie tot kunst in de stad is groot. Ik opereer er en ik haal er mijn inspiratie vandaan. Voor mij is Amsterdam nog steeds een groot onbekend terrein, vol met hidden gems. Mijn favoriete plek in Amsterdam Noord is mijn studio in A-LAB, a community of creative, innovative and socially relevant members that love to collaborate and experiment, located in the former Shell laboratory across Central Station.

Wat mensen absoluut niet mogen missen als ze Amsterdam Noord bezoeken? De kunstmuur van Tolhuistuin. Er heeft prachtig werk op gestaan van Hedy Tjin, United Painters, Dewy Elsinga, Lyanne Tonk, Zaire Krieger en van mijzelf in samenwerking met LFMC. Een kunstenaar die mensen misschien niet kennen, maar eigenlijk wel zouden moeten kennen is Farida Sedoc. She is the best of us.

Tijdens Amsterdam Art Week kijk ik vooral uit naar de tentoonstelling Facing Blackness bij The Black Archives. Een must see. Daarnaast is altijd alles wat bij CBK Zuidoost gebeurd amazing

Zuid
Margitte Verwoerdt
Kunsthistoricus en kunstadviseur  

Pieter Bas Bouwman

Toen ik ongeveer vijf jaar geleden naar de Zuidas verhuisde, was het een steriele zakenwereld, maar in de afgelopen jaren heeft het gebied de ziel van een buurt gekregen. Wonen, werken en leven komen nu samen en daarmee is ook de aandacht voor kunst toegenomen. Naast het internationale karakter van de stad voel je er nu ook de dynamiek van de kunstwereld. 

Als ik even rust zoek van alle drukte en impulsen bezoek ik een van de vele parken in Amsterdam Zuid. Maar ook de kunstruimtes van AkzoNobel en ABN Amro hebben een rust waar ik mij graag even terugtrek om naar nieuwe tentoonstellingen te kijken. Hier hangen prachtige werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars. Nadat je de AkzoNobel Art Foundation hebt bezocht, kan je via de bloementuin achter het gebouw het Beatrixpark in lopen waar een mooi beeld staat van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek. Vervolgens kan je wat eten of drinken bij strandzuid en heerlijk over het water uitkijken. 

Tijdens Amsterdam Art Week kijk ik naar wat de nieuwkomer Hama Gallery gaat brengen. Deze galerie heeft sinds kort ook een artist residency in de tuin. Opnieuw een voorbeeld van de speelse mix van cultuur en natuur waar Zuid zo rijk aan is. 

West
Afaina de Jong
Architect en oprichter AFARAI

Photo: Laila Cohen

Ik ben letterlijk opgegroeid in de Amsterdamse kunstwereld. Mijn ouders waren beiden actief in de kunstwereld, mijn broer en nicht zijn kunstenaars en in mijn jeugd kwam ik vaak in het oude Stedelijk, Galerie van Gelder (onze buren) en Het Veem (mijn vaders atelier). De Amsterdamse scene bestaat uit allerlei micro-scènes, die soms los van elkaar lijken te opereren, maar die ook voor veel dynamiek zorgen, met al die verschillende mensen uit het hele land en de hele wereld die hier samenkomen. 

Ik hou ontzettend van Amsterdam West en de Kinkerbuurt, met het Bellamyplein en de Ten Katemarkt en natuurlijk het Westerpark. Mijn favoriete kunstwerk is het aquarium op het dak van het roze woongebouw op het Nassauplein. Dit kunstwerk van Noel Harding wordt ’s avonds ook verlicht . 

Tijdens Amsterdam Art Week wil ik zeker langs de Thami Mnyele Foundation, een residency plek voor kunstenaars van het Afrikaanse continent en uit de diaspora. Verder kijk ik altijd even wat er is in de galerie van Gerhard Hofland, die in het Tetterode pand zit. Tetterode is een van de weinige authentieke kunstenaarspanden die de Amsterdamse binnenstad nog rijk is.